marți, 31 decembrie 2013

O noua inventie - ultimul episod

Tepes, spumegind de furie,  isi chema capitanii.

- Daca mai apare bufonul acela pe aici sa ma traga de mina si sa umble cu dracovenia aia de aparat prin fata mea, sa il popriti imediat, pe el si pe cine o mai veni ca tovaras. Si sa pregatiti imediat tepe pentru ei. Daca astia sint conducatorii tarei pe viitor, sa dea Dzeu sa imi incapa mie pe mina… Ii invata eu ce merita asemena jivine.
Intr-un valatuc stirnit ca din senin, aparura deodata, total nestiutori de soarta pregatita, intreaga multime a senatori, deputati si ministri. Toti o luara la fuga catre Tepes, doar-doar de-or ajunge primii sa se traga in poza, sa apara in presa ca fiind preferati inaintea celorlalti de marele voievod!

- Sa ne traiesti, Maria Ta, strigau, impingindu-se si punindu-si piedici.
- Sa va traiesc, sa va traiesc, zimbi Tepes sardonic. Pe ei, baieti! Si sus cu ei, sa aiba priveliste….

………………………………………………………………
Pop Cornel o mai urmari citeva momente in tacere pe crainica. Apoi, cu un oftat din rarunchi, inchise televizorul. Tare ar fi vrut sa se opreasca aici, dar nu-l lasa constiinta. Sa I se strice dispozitivul din greseala… Hmmm, ce bine ar fi fost.

Ofta inca o data si potrivi timerul la citeva minute dupa sosirea buclucasilor in timpul lui Tepes.

“Sper ca macar le va servi de lectie sperietura asta… “
………………………………………………………………
Citeva zile mai tirziu, senatorul Vatraru gasi la el pe birou, uitat ca din intimplare, un cronologiu.

“Vom calatori in timp, dar nu in vremea lui Vlad Tepes” jubila el… “Vom merge la Burebista! Si vom lua si niste sticle de vin cu noi, sa stie ca sintem oameni de bine. Parca asa am invatat la scoala, ca era mare iubitor de vin! “

O noua inventie - Episodul 4

Mardare iesi vijelios din cladire dar nu se indrepta catre vila sa luixoasa din Baneasa, ci dadu soferului indicatii catre cumnatul sau, Alecu.  Nu intelegea cum s-a maritat proasta de sora-sa cu un pirlit ca asta, care mai era si tot timpul pe capul lui – ba ca vrea bani pentru mobila, ba ca s-o duca pe sora-sa la shopping la Paris. “ Ca pe Lipscani le sta in git, ... lor de sarantoci” pufni cu dispret.
Cu toate astea, iata ca era o ocazie perfecta sa incerce dispozitivul de calatorie in timp pe spinarea altuia. Ca doar n-o sa riste el ca fraierul, nu?
………………………………………………………………………………
Istorisirea entuziasta a lui Alecu despre intilnirea cu Horea il convinse insa in intregime. Desigur, acesta sarise partea in care fusese bagat la zdup citeva ore si galetile de apa rece turnate in cap. Se prezenta ca un mare mentor si sfatuitor al conducatorului iobagilor si ce mai, era clar ca stramosii abia asteptau pe cei din viitor ca sa invete de la ei adevaratul mers al treburilor.

Ideea implantata de Pop Cornel prinse contur. Da! Va merge cu toti colegii din  guvern si parlament, la o poza cu Vlad Tepes! Cine era cel mai invocat domnitor roman? Pe cine cereau masele ca exemplu de tarie? Vor arata astfel ca ei il au pe Tepes de partea lor, iar prostimea ii va aclama ca niciodata!
Iar el… el va merge inainte sa pregateasca terenul… el va fi primul care va stringe mina si se va poza cu Tepes, spre invidia viermilor din opozitie si a celor citiva colegi care considerau ca ascensiunea sa nu se baza in totalitate pe..hmm… meritele sale catre popor.
……………………………………………………………………………
Intilnirea cu Tepes mersese bine dupa parerea sa, chiar foarte bine.  Se plimbase pe sub tepele cu boierii (nu prea placuta privelistea totusi, dar inaltatoare “hihihi, si la propriu si la figurat”) facu citeva poze si il anunta pe Tepes ca se va intoarce imediat cu “toate persoanele responsabile de bunul mers al tarii din timpul sau, ca sa il povatuiasca despre cum trebuie el, Tepes, sa isi conduca in modul ideal, businessul. Ma rog, asta cu businessul nu cred ca a inteles-o… Oameni vechi, ce sa ii faci”
Se precipita catre bufet pentru a-si anunta colegii, dar spre neplacuta sa surpriza se pare ca si cei din opozitie aflasera ceva, pentru ca erau toti in par… TOTI! Inclusive presedintele, cum nu fusesera niciodata in nici un plen al parlamentului, guvernului, etc si iar etc. Blestematii, scrisni, macar ma voi asigura ca numele meu va fi primul publicat la intoarcere.
Se repezi sa se aseze cit mai in fata (imediat dupa presedinte si prim ministru)  in sirul pregatit de calatorie si, in timp ce se pregatea sa apese butonul, isi asternu un zimbet sarbatoresc pe fata. "Ne vor astepta cu piine si sare, ca pe mari oaspeti". Numai el isi pusese si o cocarda tricolora in piept - va iesi in evidenta in poza.
……………………………………………………………………………

O noua inventie - Episodul 3

Senatorul Mardare iesi vesel pe usa bufetului. Mincarea fusese excelenta si citeva firimituri ii mai ramasesera inca agatate de gusa. Se uita in treacat in una din oglinzile imense de pe pereti, se scutura indiferent si porni maiestuos pe coridor catre biroul sau. Asistenta sa ar fi trebuit sa fie deja gata cu cafeaua si spera sa termine repede intilnirea cu seful MIT, acest ultracunoscut si totusi nu foarte vazut, Pop Cornel.  Avea chef sa plece mai devreme “prea multa munca extenueaza, nu face bine la sanatate” se gindi, mingiindu-se pe burdihanul sau voluminos.
Intra in birou cu aerul Titanicului spargind valurile, il masura dintr-o privire pe omul subtire cu privirea de gheata ce se ridica in intimpinarea sa si paru sa nu dea importanta zimbetului acestuia care nu era totusi vizibil insotit si de restul fetei.
-          - Cu ce va pot fi de folos, draga domnule Pop? Inteleg ca vreti sa discutam despre o noua descoperire a institutului Dvs? Despre ce e vorba de data asta? Marirea productiei de peste?
       Si rostogoli un sir de gilgiituri zogomotoase care ar fi trebuit sa fie un ris foarte amuzant dupa parerea sa.
Fata lui Pop Cornel ramase imobila. Nu era prima data cind ignoranti aflati in pozitii inalte luau in bataie de joc numele MIT (Mahmudia Institute of Technology)  si cautau posibilitati de reducere a bugetului acestuia. Ba chiar unii dintre ei mergeau atit de departe incit il confundau cu mai putin cunoscutul MIT American (Massachusets Institute), desi nimeni nu ar fi crezut ca o asemenea eroare grosolana ar fi posibila, fie si in mintea unui total necunoscator .
-          - Calatoria in timp, domnule senator, zise scurt si astepta efectul asupra interlocutorului sau.
Acesta il privi cu neincredere. Oare spilcuitul asta il lua peste picior? Pop Cornel ii intinse insa citeva fotografii ce ii infatisau pe Decebal, Mircea cel Batrin, Mihai Viteazu si Cuza.
-         - Va asigur, zise Pop domol, ca sint perfect autentice. Deoarece va admir in mod deosebit (si aici forta un zimbet amabil) m-am gindit sa va dezvalui Dvs aceasta descoperire… Ma gindesc la capitalul electoral ce ar putea fi, fara indoiala asociat Dvs . Tin sa va multumesc in acest fel pentru onoarea de a ne reprezenta in Senat si, in general, pentru activitatea dvs si a colegilor.
Mardare simti ca I se umfla ochii in cap. O, da!!! Sa fie cel care anunta lumii o asemenea veste… Dar stai! Un rinjet I se lati peste fata
-          - Draga domnule Pop Cornel… de ce nu imi lasati mie dispozitivul sa il prezint comisiei stiintifice, si sa ne vedem de exemplu miine la aceeasi ora?
-          - Excelent domunle senator, accepta Pop Cornel. Iata si un al doilea dispozitiv ce poate fi testat. Asa se seteaza momentul in timp in care doriti sa va intoarceti  - ginditi-va numai, cum ar fi sa apareti in poza cu Vlad Tepes?

O noua inventie - Episodul 2

Pop Cornel si Janosz priveau dindaratul tufisurilor padurea de tepe asternuta in fata. Cronologiul arata anul 1459, iar in fata lor ar fi trebuit sa fie curtea Domneasca a Tirgovistei, in prima zi a Pastelui. Ziua in care Vlad Tepes se hotarise sa se razbune pe boierii tradatori, responsabili de moartea tatului si a fratelui sau mai mare. Asta insemna ca reusisera sa produca falia temporala, numita Pop-Vattacukor, si pentru prima data sa faca o calatorie in trecut!

In mod uimitor insa, Pop Cornel nu parea sa exulte de bucurie. De parca nu ar fi avut nici o indoiala asupra functionalitatii faliei, parea mai mult preocupat sa se asigure ca este exact in momentul planificat inapoi in timp. Mai arunca o privire grabita catre vinzoleala din jurul tepelor apoi ii facu semn lui Janosz sa seteze aparatul pentru revenirea in present.
“Totul merge ca pe roate baiete…. Totul merge ca pe roate”, gindi el tirindu-se inapoi, umar la umar cu Janosz.
Spre deosebire de seful sau, Janosz tremura pur si simplu de emotie. “Cel putin premiul Nobel… Vom fi inca si mai cunoscuti ca pina acum… Iar implicatiile sint de-a dreptul fantastice! Vom putea sa corectam greselile majore ale istoriei…. Dar cite si mai cite nu putem face! Poate chiar vom reusi faza a doua, a calatoriei in viitor!
Se uita cu un respect adinc la seful sau, a carui teorie privind producerea de microgauri negre multiple pentru generarea faliei temporale fusese absolut geniala.
-  E timpul sa afcem publica descoperirea, baiete, zimbi Pop Cornel
-  Catre Academia Oamenilor de Stiinta, Organizatia Inventatorilor. Forurile internationale… pregatesc imediat comunicatul! se grabi Janosz insufletit.
-  Nu baiete…. Zimbetul lui Pop Cornel deveni  si mai subtire. Anunta-l te rog pe senatorul Mardare.
NUMAI pe senatorul Mardare. Este foarte important (si accentua “important”) ca nimeni altcineva sa   nu stie, inca, de inventia noastra.