joi, 14 noiembrie 2013

O noua inventie - Episodul 1

Horea privea ginditor catre zidurile Devei, unde nobilii se baricadasera cu intariri puternice.  Grea sarcina sa patrunda! Rasculatii, impreuna cu Closca si Crisan, asteptau rabdatori semnul lui, incredintati de talentul sau de comandant.
Printre rinduri se isca o vinzoleala… se pare ca unul dintre tarani tinea mortis sa isi croiasca drum pina la Horea.  Acesta facu semn si oamenii se desfacura in laturi, lasindu-l pe strainul in haine ciudate sa se apropie.
Acesta se opri la citiva pasi departare, se sprijini cu miinile de genunchi citeva clipe sa isi capete rasuflarea, apoi se indrepta mindru si se prezenta:
-   Mardare Alecu, zise  si intinse mina… Presedintele Asociatiei 341 din Colentina… Ruda cu deputatul Mardare.. Ma rog, nu stiti dvs… e mare stab la guvern.
 
Domne, trebuie sa va felicit, sinteti cel mai tare! Daca ati sti cum astia cu bani nu vrea  sa plateasca la intretinere… Niste nesimtiti, facu cu lehamite din mina… Da’ ma bucur sa vad cum ii aranjati pe astia din vremea voastra. Sa stiti domne, nu ne-ar strica sa veniti in secolul nostru. Da’ mai bun ar fi Tepes.  Ati auzit de Tepes, nu? intreba grijuliu. Ca stiu ca bozgorii astia nu va lasa la scoala. Ei stie ca noi sintem mai destepti ca ei, nu vrea sa ne ridicam domne. Si acu e la fel, da’ lasa ca le aratam noi lor! Isi umfla bombastic pieptul: Ca miine intram in Budapesta daca ne mai supara! Ce, e de capu’ lor? Sa ii inveti minte mai Horica tata, asa le trebuie .
Horea il fixa uluit… De unde mai rasarise si aratarea asta?... Horica? El, capetenia rasculatilor?
Apoi incruntindu-se, se intoarse catre Closca si Crisan:

- Fratilor… Ori ii bolund, ori ii trimis de-al grofilor sa ne afle gindurile… duceti-l sa il puneti dupa gratii… Mereuas numa, sa nu devina mai rau, ca ii cam sticlesc ochii… Cred ca s-o tipat in cap, ori acu ori l-o tipat ma-sa cind era prunc…
…………………..
Janosz Vattacukor dadu sonorul mai incet la televizor si se intoarse catre Pop Cornel.  Acesta  batea darabana in bratul scaunului in timp ce colturile buzelor ii zvicneau din cind in cind. Cei doi se aflau intr-unul din birourile celebrului MIT (Mahmudia Institute of Technology), binecunoscutul si invidiatul centru de cercetare.

-  Credeti ca are legatura cu noi, sefu? Intreba Janosz timid.
- Mai mult ca sigur baiete… Mai mult ca sigur… raspunse Pop Cornel privind tinta chipul crainicei care isi continua imperturbabila pe muteste, buletinul de stiri dupa ce anuntase disparitia in conditii necunoscute a intregului guvern, precum si a majoritatii parlamentarilor.