Da, știu, noi suntem mai deștepți și susținem drepturile LGBT. Dar de ce o facem? Pentru ca am crescut într-o epocă nouă în care ne-am lepădat de multe din prejudecăți. Pentru ca înțelegem aceste drepturi ca făcând parte din cele fundamentale pentru libertatea individului ca persoană umană.
Îi înjurăm pe cei care nu sunt de acord cu noi și îi numim înapoiați, retrograzi. Dar să privim faptele mai cu atenție:
- am fost patru decenii sub comunism, perioadă în care cuvinte ca homosexual, lesbiene, gay etc nu au existat in vocabularul nostru. Asemenea persoane nici nu se credea că există de fapt în realitate.
- mișcarea LGBT este practic zero în Romania. Nu cunosc niciun reprezentant al ei, nu am văzut vreodată pe cineva de la ei apărându-și punctul de vedere. Pe principiul cine nu țipă, nu primește țâță, cam asta nu primesc nici ei. Da, trist, dar asta e parte a problemei.
- educația în privința LGBT este de asemenea zero în Romania. O mare parte (cea mai mare) a populației are probleme după 28 de ani în a înțelege principiile de bază ale democrației și visează în continuare la Ceaușescu, votează în bloc cu PSD, iar noi ne așteptăm să accepte pe nemestecate această pastilă a LGBT.
Este necesară, cu regret spun, o schimbare de generație pentru a depăși acest prag. O nouă generație educată modern, în spirit democratic și tolerant, cu mintea deschisă și cu asimilarea din copilărie a faptului că toți suntem diferiți.
Nu are sens să așteptăm schimbarea de la cei de acum, pentru că nu se va întâmpla. Și nici nu e de mirare.
Mai e mult până departe, este mult de construit, este mult de schimbat. Nu suntem numai noi în această situație, sunt cam toți vecinii din fostul bloc comunist. Iar cei din vest au avantajul unei libertăți mult mai timpurii.
Să nu uităm că inclusiv in SUA, tata democrației, LGBT sunt excluși pe scară largă în multe din state. Foarte trist, 46% dintre americani cred in creaționism ca atare (literally adică), prin urmare strict în relația bărbat- femeie.
În concluzie, din punctul meu de vedere, nu are sens să ne autoflagelăm, ci să punem umărul serios la educația celor ce vin după noi. Depinde de noi cum vor gândi copiii noștri.