joi, 4 decembrie 2014

Tips&Tricks - Battery drained sau cum sa readuci bateria in performante dupa upgrade la Android KitKat

Daca ati facut upgrade la Android KitKat (especially pe un Samsung Galaxy) si bateria face misto de voi, durata de functionare scazind dramatic, am fost in aceeasi barca.
 
Dupa un browsing prelungit in care am fost sfatuit sa inchid wireless, traffic date, location, sa instalez aplicatii de battery management etc  si care, toate la un loc, au avut efect cam cit o frectie la piciorul mesei, am dat de o sugestie care, in sfirsit, mi-a rezolvat problema.
 
Simplu - reset to factory defaults. E singura metoda care a mers la mine.
Setarea este ascunsa intr-un loc foarte ciudat (dupa parerea mea, sint sigur ca cine a pus=o acolo o fi avut ceva in cap - paie de exemplu) si anume:
Settings - Accounts - Backup and reset - Factory data reset.
 
Nu uitati sa va faceti un backup in prealabil, in cazul in care considerati ca aveti nevoie. Pe de alta parte, daca evitati sa faceti restore dupa reset si puneti aplicatiile la mina, poate renuntati la acele 57 pe care nu le-ati folosit niciodata - un bun prilej de a lasa mobilului putin mai mult RAM si loc de risnit in procesor.
 
Ca si diferenta in comportamentul bateriei:
Inainte de reset, cu toate serviciile consumatoare oprite (wireless, date, location etc) peste noapte bateria cadea de la 100% la 67%.
Dupa reset, dupa aceeasi durata de timp, cu WiFi pornit, a scazut numai cu 10 procente (de la 39% la 29%).
 
I-am mai facut apoi o miscare, desi nu am observat vreun plus: am consumat bateria la max, pina s-a inchis telefonul, am repornit, pina a murit iar, si inca si inca, pina n-a mai putut nimica.
Am scos bateria pentru citeva secunde (cam minim 10 sec stiu eu din scoala generala ca e bine) apoi am incarcat telefonul fara a-l porni.
 
In ceea ce priveste marii consumatori, din ce mi s-a parut mie - location activat maninca cel mai mult. Daca aveti nevoie de ea (de ex la un Endomondo) asigurati-va ca alegeti optiunea Locating method - GPS only.
WiFi si datele nu mi s-au parut ca omoara semnificativ bateria, dar cu siguranta au un oarecare impact - supraestimat, parerea mea. Desigur, browsingul el insusi care este, maninca. De fapt, nu atit el cit ecranul care, cu cit mai mare si mai luminous, cu atit mai bine. Pentru ochii vostri. Dar mai prost pentru consum. Asta e, nu le poti avea pe toate.
Cit despre folosirea unei aplicatii de management baterie - sa fie la ei. Mie mi-a facut impresia ca moare mai repede cu o de-asta instalata, decit fara. Mi-am pus un DU Battery Doctor asa de sanchi, sa fiu in rind cu lumea.
 
BTW - Mobilul meu este un Samsung Galaxy Express II.