miercuri, 13 iunie 2012

Sfirsitul lumii - ultimul episod: Adevarul





Uscativul introduce memory stickul in laptopul folosit pentru prezentari, apoi se rezema de spatarul scaunului si isi aprinse trabucul.
Primele imagini incepura sa curga pe ecran. Trei tineri cu zimbete imbecile clefaiau niste sandwiches pe fundalul siglei McDonalds. Twy se intoarse nedumerit spre Jack:
-What the f... is this shit?
- Reclame sefu, ridica Jack din umeri... Stiti ca stam prost cu bugetul... N-avem incotro, trebuie sa fim commercials.
Twy ofta.
Situatia asta din CIA era mai dezastruoasa ca niciodata. Bunaoara, un asasin primea de la magazie numai doua gloante, iar daca ajungea sa il foloseasca si pe al doilea, i se oprea din salariu. Cutitele erau numai din cele chinezesti, cum sa iei cuiva beregata cu o tocitura? Plus ca daca i se rupea lama, trebuia sa faci justificare in scris si sa aduci alta de acasa. De fapt, trebuia sa aduci doua... Criza ca asta, clar nu mai fusese.
Exact aici intervenea planul lui. Sa convinga guvernul asta de hirtogari ca trebuie sa bage bani ca lumea, altfel, well... Goodbye supremacy. Asadar trebuia creata psihoza cu sfirsitul lumii, indusa panica, poate-poate iesea de un razboi pentru resurse sau macar niste omoruri decente. Ehei... Ce vremuri erau odata, cind il rezolvasera pe Dudaev cu o racheta teleghidata. Acum, costul rachetei aleia ar acoperi cheltuielile pe 3 ani.
-          Putem sa sarim peste ele, man? Cine ne vede daca ne uitam sau nu?
Jack facu un semn cu capul in spate. Cei trei tineri cu priviri imbecile clefaiau pe scaunele din spate, asigurindu-se ca reclamele curg conform costurilor suportate de client.
Din fericire, transmisia de date incepu si, pe masura ce Jack dadea monoton explicatiile, Twy se incorda in scaun.
-      ADNul recoltat de beespy arata ca e vorba de Janosz Vattacukor, ceea ce inseamna ca cel de linga el este nimeni altul decit...
-          Pop Cornel, completa Twy ginditor. Deci MIT este pe urmele dovezilor lasate de Gukumatz. Daca descopera adevarul, planul nostru poate esua. Nu trebuie sa lasam sa se intimple asta. Toti agentii disponibili sa ia cite o bicicleta de la magazie si sa ii intercepteze.
-          Biciclete boss? E vorba de Sierra Madre...
-          Correct man... Sa ia mountain bikes atunci. 
  ----------------------------------
Janosz si Pop se apropiara de intrarea in grota. De citeva zile, remarcasera citiva men in black pe bikes ce se furisau pe urmele lor dar ramasesesra cu totii in pana de cauciuc si dat fiind ca nu aveau rezerve, ii pierdusera pe traseu.
Desenul de pe documentul lui Pop se potrivea perfect cu traseul. Se afundara pina cind ajunsera la punctul indicat cu un X grosolan.
-          Aici trebuie sa fie dovada de la Gukumatz, sopti Pop. Sapa!
In mai putin de citeva minute, ladita de cupru se ivi privirilor lor, iar o lovitura scurta desfacu incuietoarea primitiva. Tablita metalica dinauntru avea gravate clar, dupa atita vreme, mesajul peste veacuri al lui Gukumatz:
-          Omenirea va intra in umbra. Chupacabra va domni si, daca nu va fi invins, nu va mai fi intoarcere. Ascultati sunetele grotei si veti intelege...
Cei doi se concentarra, dar nu auzira nimic deosebit. Apoi, paru ca un vuiet usor se lega in ceva ce parea o voce umana. Incet, pe masura ce pricepeau cuvintele, parul li se zbirli:
„Ancorat în realitate şi raportat la sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludeaza meandrele concretului. Un prostănac poate fi de fapt un om inteligent care calcă în străchini, ai inteles mai draga animalule?”
Cei doi se privira ingroziti si strigara intr-un glas: CHUPACABRA!!!!!!!!
-----------------------------------
In acest timp, Jack isi turna o ceasca de cafea black, asa cum ii placea lui. In timp ce sorbea prima inghititura, se gindi ca mesajul ajunsese la destinatie. De la atentionarea lui Pop Cornel in legatura cu documentul din Murmansk, pina la aflarea adevarului in ceea ce priveste sfirsitul lumii. Acum, viitorul era in miinile lor. Vor reusi sa faca ceva pentru a scapa lumea de Chupacabra si de acolitii lui, sau prostia umana va domina pentru totdeauna alegerile viitoare?
Numai timpul ce va veni va putea da raspunsul…
Termina cafeaua, se ridica si semna bonul de cumparare pentru 20 de camere chinezesti pentru mountain bikes.


Sfarsitul lumii - Episodul 4: Din nou inapoi in timp


Sfîrşitul lumii – episodul 1: Descoperirea din Murmansk

Sfîrşitul lumii – Episodul 2: Gukumatz


Sfarsitul lumii - Episodul 3: Noi personaje


„Trebuie neaparat sa vorbesc cu nebunul asta”, gindi imparatul. „Asta e culmea, ultima lui prezicere deja ma da pe spate”. „La ce oare ar trebui sa ma intereseze pe mine ce se va intimpla peste 8 baktuni (cind o fi aia, naiba stie... iaca na daca nu mi-a placut la scoala). Dar daca hotomanul asta de Mare Preot se apuca sa bata cimpii, va trebui sa sacrific pe cineva”. Ofta. Sincer, l-ar fi sacrificat cu placere pe Marele Preot Zipacna fara cine stie ce pretexte savante. Trebuie sa se gindeasca la ceva in sensul asta, neaparat. Prea il calca pe nervi.
Hunab Ku cobori in sila cele 400 de trepte, insotit de suita imperiala (din care din fericire faceau parte si cele 3 noi neveste – cel putin pe ultima uuuuuf...  n-avea de gind sa o schimbe anul asta) si se indrepta spre inchisoarea oficiala.
Gukumatz il intimpina cu aceeasi privire ratacita pe care i-o cunostea si care, nu stia de ce, ii impunea respect.
-          Ia zi tata, care e treaba? Wazzup? facu smechereste imparatul, incercind sa dea un ton mai de gluma. Marele Preot tusi infundat in semn de protest.
„Mda”, se incrunta Hunab Ku. „Mare brinza sa fii imparat daca nu poti sa ai colo o placere. Las'ca mai vedem noi”.
-          Ce e cu ultima prezicere? continua pe un ton oficial, demn de un mare conducator ce se afla.
Gukumatz il fixa si spuse balmajit:
-          Am vazut viitorul pina la sfirsitul timpului. Dincolo de maya, omenirea va evolua si va involua, oameni importanti vor aparea si disparea, mari descoperiri se vor afla, iar omul va ajunge dincolo de ceruri. Dar mai departe este sfirsitul. Caci semnele au aratat ca lumea nu va mai fi.
-          Si cind va fi asta, prietene? Intreba curios Hunab Ku.
-          La sfirsitul celui de-al optulea baktun, decreta Gukumatz.
Incurcat, caci atit aflase si el deja, imparatul se indrepta spre Marele Preot.
-          Cind inseamna asta?
      -       Peste 2048 de ani, inaltimea ta, se inclina acesta ca sa isi ascunda dispretul fata de lipsa de cunostinte elementare de matematica ale prea slavitului.
      -       A, da, stiam. Pai atunci nu e asa grav. N-o sa te sacrificam, draga Gukumatz, pentru ceva ce se va intimpla mai tirziu. Dar iti dai seama ca nici nu pot inchide ochii la asta, ce va zice lumea? Ca permit sa se raspindeasca panica? Asa ca te voi exila in Nordul indepartat, in tinutul gheturilor, peste strimtoare. La ce frig e pe acolo, nu cred ca locuitorilor din zona le va pasa prea mult de ... orice vei mai prezice peste 2048, 3072, 4096 sau alti multipli de 2 ^10 de ani. Sa fie la ei acolo.
      -      Gata, facu vesel imparatul, am rezolvat-o si pe asta.
O idee geniala ii veni deodata. Se intoarse brusc spre Zipacna si ii spuse:
-          Mare Preot, te insarcinez sa il conduci pe Gukumatz pina la locul exilului. Numai in tine am incredere, continua mieros. Stiu ca ma pot..hm-hm... baza pe tine. Iti dau bani de drum si sa ai grija la canibali! N-am vrea sa ne lipsim de prezenta voastra atit de ..hm... draga noua.
Savura o clipa satisfacut uitatura complet imbecila pe care i-o arunca Marele Preot apoi, intorcindu-se catre nevasta preferata, ii facu cu ochiul. "High five baby!" Toate se aranjasera cum nu se poate mai bine...
---------------------------------
Gukumatz, ramas din nou singur in camaruta lui, se gindi: "Trebuie sa ajung in munti sa las mesajul pentru cei ce vor veni... I-am vazut pe cei doi ce pot intoarce soarta lumii..."

Sfirsitul lumii - ultimul episod: Adevarul


Sfarsitul lumii - Episodul 3: Noi personaje


Sfîrşitul lumii – episodul 1: Descoperirea din Murmansk

Sfîrşitul lumii – Episodul 2: Gukumatz

Mai aveau cel putin 1 ora pina la imbarcarea catre Mexic via Heathrow, asa ca Pop Cornel cauta din ochi un scaun liber. Mormai nemultumit. La cite mii de euro il costau biletele pentru el si Janosz, ar fi apreciat macar o priza de alimentare si un wireless. Dar nu, capsomanii astia de au proiectat aeroportul s-au gindit ca toti nu au altceva de facut decit sa se zgiiasca bovin pe geam la avioane, la ce le-ar folosi o amarita de priza? Cit despre wireless, in afara de Viena putea sa dea cu tunul si nu ar fi gasit asa ceva nicaieri in lume. Decit contra muls cardul.
Janosz privea cu coada ochiului si putea ghici ca seful lui nu e in cele mai bune toane pentru a fi abordat. Il rodea curiozitatea sa stie ce era cu documentul cu pricina, dar se pare ca trebuia sa mai astepte. Pop, la nervi, era o bomba cu ceas care astepta doar un prilej sa explodeze.
Se asezara intr-un final pe doua locuri si Pop scoase laptopul incercind sa profite de putinul timp permis de baterie. In acel moment, se apropie un tinar zimbitor care se protapi in fatal lor si incepu:
-                      Dati-mi voie sa ma prezint, as dori sa va aduc la cunostinta oferta bancii noastre in ceea ce priveste un instrument de plata…
Pop Cornel zimbi subtire. In sfirsit, victima asteptata statea nestiutoare in fata lui. Treizeci de secunde mai tirziu, orice zimbet pierise de pe fata tinarului, care isi cauta déjà alti musterii la mai mult de 5 porti distanta.
Nesperat, Janosz intrezari prilejul. Deschise gura, dar inainte sa apuce a rosti ceva, Pop se intoarse spre el si ii sopti:
-                      Sintem pe urmele unei descoperiri revolutionare. Documentul fotografiat de tine contine afirmatia  ca in prezicerile mayase nu e vorba de sfirsitul lumii, ci e ceva mai abstract… s-ar traduce prin sfirsitul unui fel de a fi, dar nu sint sigur de sens. Traducerea aproximativa ar fi “sfirsitul erei asa cum a fost cunoscuta”. Trebuie sa ajungem intr-un anume loc indicat in document, unde s-ar afla solutia acestei enigme. Acolo este esential sa intelegem despre ce e vorba si sa impartasim lumii adevarul.
-          Si ce ne asteptam sa gasim acolo? sopti la rindul lui Janosz.
Pop ridica din umeri fara a mai raspunde. Ar fi vrut sa aiba macar cea mai vaga idee.
-----------------------------
Doua zile mai tirziu, cei doi eroi ai nostri se indreptau cu o harta locala in mina spre o zona pustie din Sierra Madre. Insecta de marime unei albine plana nehotarita deasupra lor, apoi deodata localiza punctul asteptat pe gitul lui Janosz, se repezi, intepa si se ridica rapid.
Janosz se pocni cu sete, dar prea tirziu. Tintarul ala urias sau ce o fi fost isi luase deja zborul. La naiba cu zburatoarele astea, parca trecusera cu toate pe la Cernobil, asa erau de imense.Ofta. Ii era dor de un tintar romanesc, care sa bizie asa finut, si nu sa le ciuruie cortul cum li se intimplase peste noapte.
-------------------------------
La o inaltime sigura in aer, insecta desfasura o mini-antena si initie protocolul de comunicatie prin satelit. La celalat capat, datele incepura sa curga pe server. Un angajat sobru, la costum negru si cravata, copie totul pe un memory stick si se indrepta grabit spre sala sumbra de sedinte. Deschise usa fara sa bata, intra si inmina stickul barbatului uscativ cu ochelari, apoi, fara un cuvint, lua loc alaturi de acesta si apasa butonul ce degaja cortina depe ecranul panoramic.

Uscativul nu era numeni altul decit Twy „Light” Sagason, seful CIA, iar sobrul Jack „Ass” Laurel, adjunctul sau.

Sfarsitul lumii - Episodul 4: Din nou inapoi in timp

Sfirsitul lumii - ultimul episod: Adevarul