marți, 10 mai 2011

Din istoria familiei mele - III -

Badea Dumitru (un alt unchi de al meu) a facut campania din Muntii Tatra. La el am auzit cum isi faceau adaposturi in zapada peste noapte ca sa poata suporta gerurile, exact ca in emisiunile astea de supravietuire extrema... Rupeau crengi de brad, sapau gropi si le acopereau cu crengile, apoi deasupra se acoperea imediat cu zapada din cauza ninsorii, pastrindu-si camuflajul. Tot la el am auzit prima data cum dormea in mers, cu o mina tinindu-se de caruta ce cara efectele militare... mergeau asa zeci de kilometri. Mi-aduc aminte de matusa-ta Maricica, eram odata la Dolhesti, ea spala rufe si cum vorbeam cu ea, odata o vedem ca da capul intr-o parte cu ochii inchisi... dar miinile i se miscau in continuare la rufe, desi ea adormise de oboseala!

Dar nea Radu, fratele lui Ticu (unchi de-al meu din partea mamei, prin alianta... ii zic Ticu pentru ca in curtea lor din satul de linga Tirgoviste am crescut pina la 3 ani, ei erau mamica si taticu, Mica si Ticu pentru mine si asa au ramas pina acum) nea Radu, s-a intors bolnav de foame din razboi... Au facut cind s-a intors piine la cuptor, iar el n-a mai avut rabdare sa se raceasca si a luat-o asa fierbinte si a mincat-o... Piinea nu se maninca niciodata fierbinte scoasa din cuptor... I s-au ratacit mintile ...

Noi azi ne plingem. Ca e prea cald/prea frig, ca se scumpeste benzina... Nu mai este nimeni sa ne reaminteasca de inaintasii nostri. Traim intr-o clipa care nu este prezenta pentru ca fugim mereu sa o prindem pe cea viitoare. Pentru noi sint importante toate nimicurile, ne suparam pentru toate timpeniile. Pentru ca ne permitem. Poate pentru ca nu vine nici un bunic sau strabunic din urma sa ne dea o palma si sa ne spuna cum au trait ei si ce norocosi sintem noi acum. Sa ne dea din nou un punct de reper, pentru ca sintem rataciti. Nu mai avem radacini, nu mai avem apartenenta, nu mai avem identitate. Si trebuie sa ni le recuperam pe toate, altfel...

Din istoria familiei mele - II -

Badea Neculai a fost cel mai mare frate al tatei, cu mai mult de 20 de ani mai in virsta, primul din cei 11 copii.

- Dar de badea Neculai? El a fost pe front in al II lea razboi mondial, nu? Si a stat prizonier la rusi cit? 5 ani?

- Nu chiar 5 ani, cred ca de fapt vreo 4. A fost luat prizonier la Stalingrad si deportat in Urali, la o mina de carbuni. Nu lucra chiar in mina, el si altii sortau carbunii la suprafata. Norocul lor, ca aveau cu ce se incalzi si nu au suferit foarte tare de frig. Cu foamea insa, era alta treaba... Povestea badea Neculai ca taiau urzici cu coasa, le aruncau in cazan si aia era masa lor. Dupa citiva ani, dupa razboi, a venit o misiune aliata care avea rolul de a inspecta starea prizonierilor. Dat fiind ca badea Neculai avea o infectie urita la mina (pe care nu i-o trata nimeni acolo, normal) a fost eliberat si trimis acasa. Mai mult de doua saptamini a calatorit, ba cu trenul, ba pe jos, ba cu ce mijloc o mai fi gasit, cu zapisul de la rusi de libera trecere in mina, pina a ajuns la iasi. De aici a luat-o pe jos spre Dolhesti.

- Cum pe jos? intreb eu... sint vreo 150 de kilometri!

- Dar pe vremea aia mergeau Cataline oamenii pe jos... pai la noi in sat, erau unii de aveau pamint linga Prut, la 80 de km distanta. Puneau sapele, uneltele la cine avea caruta, faceau niste turte si plecau de cu seara si ajungeau tocmai a treia zi. Lucrau 2-3 saptamini cit aveau de lucru la pamint, apoi luau drumul inapoi. Si asa, cum ziceam... Cind a ajuns badea Neculai in sat... Uite si acum am emotii cind imi amintesc povestea... tata se opreste cu ochii impaienjeniti... Noi raminem tacuti, cu ochii interiori purtati zeci de ani inapoi in timp.... Cind a ajuns badea Neculai in sat, cum treceau oameni incoace si incolo, a venit cineva la poarta la mama si i-a zis "Hai Marito, vezi ca vini Neculai acasa" .

-Pai bunica nu stia ca vine? Nu a anuntat-o nimeni? Statul armata, cineva? Cum vezi in filme ca opreste masina in fata portii cu scrisoarea oficiala?

- Ei, filme...N-a stiut nimic de el, nici ca e in viata, nici ca nu e... Asa era pe atunci. Cine sa vina sa iti spuna? A iesit mama repede in drum si a luat-o spre marginea satului. Cind sa fie pe unde e casa Catrinii acum (una din matusile mele) a trecut pe linga badea Neculai si nu l-a cunoscut, s-a tot dus inainte. El era mai in vale, era acolo o pivinita lunga a unuia de-i zicea Asandului parca...Daca a vazut ca mama lui nu-l cunoaste, s-a asezat in iarba pe margine drumului si a -nceput sa plinga. S-a dus mama inainte, a vazut ca nu-i, s-a intors, a trecut iar pe linga el fara sa-l recunoasca. Atunci el a strigat-o. Ea s-a intors mirata si a intrebat " Da' shini esti, mai baiate? " "Da' tu nu ma mai cunosti, mama? a strigat plingind " . Atit de schimbat era.

Si a venit tot drumul din Urali, mi-aduc aminte si acum ca le-am vazut cind eram si eu marisor, cu niste saboti de lemn... o bucata de scindura cu o curea de sfoara. Asa a batut tot drumul, cu incaltarile alea.

Tata isi revine greu, e cu glasul inca intretaiat. Ultima oara l-am vazut cu lacrimi in ochi cind a murit bunica in '84. Si eu ma gindesc la acei oameni de demult, unii din familia mea, care au fost luati de la rostul lor, aruncati in viltoarea razboiului... iar cei care s-au intors, patimiti, rupti, schiloditi, s-au apucat din nou de munca pamintului, ca zecile de generatii dinainte, s-au intors din nou in matca lor seculara.

...Badea Neculai a murit in 2003, in ultimele zile ale lui februarie. Cu disperare a cerut si s-a rugat sa fie dus acasa, sa nu se sfirseasca in spital intre pereti straini. E acum in cimitirul satului linga bunicii mei si ceilalti frati care se duc si ei unul cite unul...

Romanii au talent. Unii mai putin ca altii.

Episodul 1

M-am uitat din intimplare de vreo 2 ori, citeva minute la aceasta emisiune. Fiind cu un televizor care pe post de antena avea in fund o sirma de un metru, nu prindea decit un ProTV puricos, asa ca n-am prea avut de ales.

Am fost (placut) surprins unele aparitii... un baiat cu o voce superba (Narcis ceva pe nume), cei doi atleti solizi care faceau acrobatii, un pustiulica ce mima tobe in microfon...

Aflu acum ceva zile ca romanul reprezentativ pentru talentul nostru national a iesit un baiat care de fapt nu s-a remarcat prin nimic deosebit. Mai mult decit atit, majoritatea cunoscutilor mei, care se pare ca a urmarit destul de asiduu aceasta competitie, s-a declarat socata, oripilata, uimita, dezamagita etc. "Pai cum?" intreb eu. "Cum s-a decis ca el este cel mai bun?" "A, pai s-a votat de pe telefon, si el a primit cele mai multe voturi. Cum e posibil ca cei mai multi dintre votanti sa il fi ales pe ei??? "

Dragii mei, raspunsul vi-l dau eu. Ca e simplu. Fiecare voteaza pe cel care ii place cel mai mult. Pe cel cu care se identifica.Voi, prietenii mei care v-ati uitat la show, sigur ati avut un preferat, pe cineva care v-a uimit pur si simplu cu calitatile sale.

Si cum si-au zis concetatenii nostri cind l-au vazut pe acest baietas?

" Uite un mediocru. Ca si mine! N-are habar de ce-i ala talent... ca si mine! Nu se remarca prin absolut nimic, e sters pamint, daca treci pe linga el pe strada nici nul vezi. Ca si mine!!! Restul finalistilor au aratat calitati uluitoare, au demonstrat ca sint extraordinari in ceea ce fac. Eu unul nu sint bun la nimic, sint o nulitate, nici nu ma vad din masa amorfa din jur. DA, BAIATUL ALA MA REPREZINTA PE MINE! PENTRU CA SI EU SINT CA EL! PE EL IL VOTEZ!!!! ''n git cu toti ailalti... "

Uite asa s-a ales si presedintele ca e jmeker "ca si mine", si primarele (la noi) ca de 8 ani n-a facut nimic, "ca si mine".


Episodul 2


Aflu tot asa, acu vreo niste saptamini, ca s-a ales reprezentantul nost' la Eurovision. "Cum? Cind??" intreb eu, ca pina acum urmaream cu sufletul la gura preselectia, inca de cind Dida Dragan i-a luat fata lui Laurentiu Cazan (si s-a dus ca atare pe un confortabil antepenultim loc). "Pai de Revelion a fost la TVR votul". Aha... De Revelion... Cind cine mai are oleaca de singe in vene face dracu altceva decit sa stea cu nasu'n teveu. Si deci cine a votat? Aaaa... asa deci...
Am ascultat si eu melodia celor de la Hotel FM. Singurul motiv pentru care nu vor lua ultimul loc ci penultimul este acela ca Moldova ne va da, ca intotdeauna, cele 10 puncte.
Parerea mea...