miercuri, 4 mai 2011

Familia, patria cea mica

Sa ne gindim putin... care este factorul stabilizator pentru casnicia romaneasca? Statul, asa cum spune ofiterul starii civile? Amorul, cum pretind poetii?

Un baiat, sa zicem Dorel, se indragosteste de o fata, sa zicem Florica. I s-au aprins lui calciiele cind a vazut-o cu buricu' gol si oleaca de suncute peste pantalonii cazuti in vine. Si ea l-a placut pe el... gelat, ochelari de soare... trening alb... Asa ca se hotarasc sa se casatoreasca. De aici, vom evalua cele mai probabile 2 variante:

Varianta 1. Se muta impreuna la ai lui/ai ei. Ea umbla tot cu buricul gol dar suncutele sint sunci pe doua rinduri, nu se mai machiaza, aranjeaza, parfumeaza ca atunci cind il vrajea pe Dorel. El nu se mai barbiereste, isi schimba hainele la saptamina, bea cu baietii si fluiera dupa gagici pe strada. Basca a facut si el burta. Ea nu gateste, el nu repara. Ai lui/ai ei comenteaza ca ea/el i-a luat odorul si isi bate joc de el saracutul. Dupa un an jumate, nu se mai suporta unul pe altul. Merg la notar si cu noua lege, dupa 30 de zile isi vede fiecare, mutual, de viata lui.

Varianta 2. Se duc la banca si fac credit pentru casa. Dupa un an jumate, si-ar da un sut in c.. unul altuia, dar.... daaaar... au credit pentru casa, pe 25 de ani. Ce sa faca, ce sa faca? de cedat contractul... nu-l ia nimeni, sa vada cu banca... ii jupoaie de vii, si apoi la banii lor... sa se casatoreasca cu altcineva si sa o ia de la capat cu creditul pentru casa? Ia, parca suncile alea nu-s chiar asa de groase, iar daca mai fluiera si el dupa fete... e barbat, nu? Adio, dar ramin cu tine, draga barbatele, draga nevasta, timp de 25 de ani numai Cel de Sus ne va desparti.

Si atunci, nu-i asa? concluzia se impune: bancile, dragele de ele, sint cele care tin pe picioare casnicia la romani. Sa le recunoastem meritul si sa le inchinam un gind bun. Singurul.

Antenutza

Ieri seara, doua doamne pe o banca:

"- Nu, tu nu faci bine. Pai Robert al meu, daca a comentat, ii dau doua peste gura si a tacut!"

Eu acu nu pot decit sa sper ca Robert era fi'so... ca daca era barba'so si si-o lua asa peste bot... nasol!

Oricum, daca a comentat... asa-i trebe. Sa zica ele ca stie!