sâmbătă, 10 septembrie 2016

Ce mai citim? Au fost saisprezece - Piet Legay

Din seria Ce mai citim, astazi despre cartea lui Piet Legay, Au fost saisprezece.

Ca regula in acest gen de articole, ma voi feri sa demasc actiunea cartilor (cel putin pana la a atinge nivelul de Spoiler Alert!) si ma voi limita la a-mi exprima o parerre si o recomandare.

Buuun... Cartea lui Piet Legay m-a prins de la primele doua pagini, pentru ca intuiesti imediat potentialul actiunii ce urmeaza... Un grup de soldati in desert, exilati din motive diferite la o unitate semidisciplinara. Se intampla insa ca un ofiter sa incerce si sa reuseasca sa scoata ce e mai bun din ei.

Daca ati vazut Duzina de ticalosi, atunci veti face imediat o paralela cu acest film. Cartea este cel putin la fel de captivanta si a fost o placere de la inceput pana la ultimul rand. 
Cumva, atat titlul cat si desfasurarea actiunii m-au dus cu gandul si la filmul romanesc "Am fost saisprezece" .

In concluzie: recomandata.


Micul ghid al micului turist in Bulgaria

Daca ati fost deja in tara vecina si prietena, atunci articol nu este pentru voi, ci pentru ceilalti. Care nu au fost.

In primul si in primul rand, ce acte sunt necesare? 

Pai, pentru tine ca adult sau adolescent care a implinit 14 ani,buletinul (cartea de identitate). Pentru copiii sub 14 ani, pasaport, care poate fi obtinut cu valabilitate pe 3 ani sau pe un singur an. Pentru masina se cere la vama certificatul de inmatriculare.
Unui prieten, al carui nume era diferit de al sotiei, insotiti fiind si de copii, i s-au cerut ca verificare suplimentara certificatele de nastere ale copiilor. Nu cred ca este legal, dar daca sunteti in asemenea situatie particulara, poate e mai bine sa aveti macar o copie a acestor acte. 
Poate imi adauga la comments mai multe detalii, stiu ca mai arunca un ochi pe aici din cand in cand :)

In al doilea rand: cati bani imi trebuie si unde schimb?

Tineti cont ca preturile, desi nu mult diferite fata de RO, tind sa fie mai mari. Faceti un calcul cam cat ati cheltui in RO si schimbati in leva (moneda locala) macar aceasta suma. 
Cel mai comod este sa schimbati leii in vama, cursul este 42 leva la 100 RON, mai bun decat la casele de schimb din statiuni (unde e cam 41 leva la 100 RON iar la hotel 40 leva/100 RON). Daca preferati extragerea de la bancomat, echivalenta lei/leva va fi cam aceeasi. Dar, dat fiind ca nu prea am vazut sa ploua cu bancomate pe la ei, din punctul meu de vedere mai bine sa aveti lei cash - exchange house sunt cam din 200 in 200 m, plus cam la orice receptie de hotel.

Ce altceva mai trebuie:

Vigneta. Costa 40 RON pentru o saptamana,se poate plati in lei, se achizitioneaza din vama.
Recomandabil sa aveti asigurari de sanatate pentru toti membrii familiei. La Unita unde am facut noi, asigurare in limita a 5000 EUR costa 11 RON de persoana, acoperind 6 zile sejur.

Mai departe: chiar merita la bulgari? si de ce?

Pe scurt DA... merita. Pentru ca:
E mai ieftin
E mai curat (tot: hotel, plaja, apa)
Apa are o limpezime si o culoare pe care le mai vezi probabil numai in Grecia
E altceva decat acelasi litoral romanesc plin de mizerie ( si mai nou, de E. Coli)

Dezavantaj: e mai departe :) 
Ca aproximare (respectand strict limitele de viteza legale), din Vama mai aveti aproximativ:
45 min pana la Balcic
1 ora pana la Albena
3, 5 - 4 ore pana la Sunny Beach

Unde ar fi cel mai bine sa ma duc la bulgari? 

Aici e numai si numai preferinta personala a fiecaruia. Exista forumuri, agentii, mii de pareri pe aceasta tema. Ca si conditii, se pare ca ordinea este (incepand cu cel mai bun) Sunny Beach, Albena, Nisipurile de Aur. Amicul meu pomenit si mai sus pune pe lista ca urmatoare posibila destinatie pentru noi Sozopol, aflata 70km mai departe de Sunny Beach. Mai vedem pana anul viitor :)

Eu zic ca, indiferent de orice, Balcicul trebuie vazut macar o data, fie si numai pentru pagina de istorie romaneasca de cateva zeci de ani a acestui loc.


Imaginea este din Balcic, cu vedere in plan indepartat spre Albena.