vineri, 12 octombrie 2012

Cum mai citim

Nu "ce" mai citim, desi si acesta e un subiect foarte interesant, ci cum. Mai bine zis, pe hirtie sau electronic?
Raspunsul clar: electronic.

In urma unui concurs de imprejurari in doi pasi, mi-am luat ebook Kindle, atit e-ink cit si Kindle Fire.
Diferenta intre ele este majora, cam din toate punctele de vedere:

e-ink
Avantaje: foarte subtire si usoara, autonomie de o luna, foarte confortabila pentru citit (se vede exact ca o pagina de ziar.
Dezavantaje: Nu poti citi pe intuneric.
Din cind in cind, din obisnuinta vreau sa activez vreo comanda prin touch pina imi aduc aminte ca navigarea se face numai din butoane.

Kindle Fire:
Avantaje: E de fapt, tableta in toata puterea cuvintului, poti naviga pe net etc si printre altele e si e-book reader
Dezavantaje: Bateria tine citeva ore, e destul de obositor sa citesti lungi perioade de timp.

Carti in format electronic sint pe net la greu, direct in formatul proprietar (mobi) dar si in altele compatibile gen doc sau rtf. Oricum, cu softul Calibre se pot converti.

In ceea ce priveste cumpararea unei carti electronice, cu surprindere am constata ca preturile sint aceleasi ca pentru surorile pe hirtie. De ce? Ca doar nu mai sint costuri de tiparire, nu mai taie copacii, nu mai ocupa loc in librarii, nu mai sint retururi la editura. In fine...

Ideea e ca de cind folosesc in special readerul e-ink, citesc si in picioare, si culcat, si dupa ce m-am incaltat si astept sa se incalte si copiii, la rind la piine, pste tot.  Am citit in ultima luna mai mult decit in ultimii doi ani.

La chestia asta nu pot decit sa ii multumesc lui Adi, bunul meu prieten, care m-a initiat in asa ceva si mi-a bagat microbul (desi, ca doctor, ar trebui sa ma lecuiasca de ei :)))

Prin urmare, va recomand fierbinte ca, daca va lipseste perioada in care mai frunzareati o carte, sa puneti mina pe o tableta si sa va reluati pasiunea. Pretul uneia noi din magazin e undeva pe la 5-600 RON, pe okazii.ro merg de la 350 - 400 RON.

Nu cred ca intre Kindle si Nook sint diferente notabile de functionalitate (Adi are Nook si e sensibil de asemanator cu Kindle Fire), dar totul se rezuma la experienta fiecaruia.

Spor la citit! Eu unul stiu ca am... :))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu