luni, 19 martie 2012

Intrebare istorica

Stind de vorba la Praga cu un foarte bun prieten polonez, mi-am dat seama de unele chestii.

La 1 septembrie 1939 Hitler si Stalin au invadat Polonia.
Fapte:
- Dupa 5 ani jumatate si zeci de milioane de morti, Stalin a avut Polonia numai pentru el si a binecuvintat-o cu 54 de ani de comunism. Pe linga: Romania, Ungaria, Bulgaria si fosta Iugoslavie
- Polonezii au luptat ca niste draci peste tot in razboi, brigazile poloneze au participat la batalia pentru Anglia si Debarcarea din Normandia. Ca rasplata, Polonia a fost vinduta sovieticilor.
- Marea Britanie si Franta au intrat in razboi pentru "libertate" in conditiile in care ambele erau mari puteri colonialiste. La sfirsitul razboiului, "invigatoarele" nu mai erau decit o umbra a ceea ce fusesera la inceputul acestuia.

Intrebare: De ce a mai avut loc atunci al doilea razboi mondial si cine l-a cistigat de fapt?
...Poate ma lamureste si pe mine cineva.

2 comentarii:

  1. Raspuns: pentru resurse, pentru ”lebensraum”, pentru (re)impartirea Africii si a Asiei etc. Motive berechet, fara prea mare efort. De castigat, l-au castigat aliatii, fara discutie. Dar aia mari, nu cei mici (unde ar intra si Polonia). Si te mai corectez putin - Stalin a intrat in Polonia in 17 sept., nu la 1, adica dupa ce Hitler ii macelarise deja. Polonezii nu au mai avut puterea sa li se opuna si rusilor, erau terminati la acel moment. Stalin i-a impins, practic, de la est la vest. Cantitativ (in kmp) poate au pierdut, ce-au luat de la nemti nu-i egal cu ce-au pierdut la rusi, dar s-au ales cu ceva (ex. Gdansk = Danzig, oras german 100%, nu a fost niciodata al lor).
    Din pacate, nu impartasesc admiratia ta pentru polonezi. Au uitat prea usor cum i-a ajutat Romania in '39 cu tezaurul (nu cum ne-au ajutat pe noi rusii :)), iar dupa '90 ne-au desfiintat sistematic in gazeta Wyborcza, pe varii motive. Iar dupa ce-au ajuns in UE, un dos frumos din partea lor, temandu-se ca nu cumva Romania sa le fie frana pe drumul lor cel luminos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut pe un Discovery acum citeva zile o emisiune despre revolta de la Varsovia din 1944 (iulie - septembrie). Cutremurator.
      Nu, nu imi sint dragi polonezii, sau mai bine zis, nu mai dragi decit nemtii sau rusii. Nu natiunea te defineste, ci tu ca om. Ca natiune, sintem suma tuturor: unii mai buni, altii mai putin buni... Unii scriu la gazeta :) altii beau o bere cu mine si, de cite ori am avut nevoie de o mina de ajutor, mi-au dat-o :).
      Desi nu mai apuc, sint curios cum va arata harta lumii peste inca 100 de ani...

      Ștergere