duminică, 24 iulie 2011

Tips&Tricks - Intretinerea ochelarilor de inot

Dupa citeva saptamini de mers la inot de doua ori pe saptamina, am inceput sa ma confrunt cu o problema foarte deranjanta: lentilele ochelarilor de inot se abureau atit de repede incit nu mai puteam face nici macar un tur de 17m. Singura salvare era sa ii clatesc in apa si sa repet operatia la celalalt capat al bazinului. Giuliano, fost inotator (salvamar) profesionist, mi-a zis ca putina saliva intinsa pe ochelari ar ajuta. Nu, nu a avut nici cel mai mic efect, cel putin nu asupra alor mei.

Asa ca l-am intrebat si pe Google ce parere are.

Desigur, sfatul principal pe toate site-urile a fost sa recurg la un spray dedicat anti-aburire, dar eu voiam o solutie rapida.

Pe linga chestia asta cu saliva, am mai gasit una care indica sa folosesti cite o picatura de baby shampoo, intinsa bine pe sticla ochelarilor, apoi clatit si/sau sters cu o cirpa.

Bun. Mai intii am spalat ochelarii cu apa si sapun, indepartind pelicula reziduala lasata de (probabil) clorul din apa. Cind au fost perfect curati, am uns interiorul cu Johnson Baby (aflat din plin in casa din motive de juniori in curte). Apoi i-am lasat sa se usuce natura, fara sa ii sterg cu o cirpa. Chiar eram curios daca se va cunoaste ceva de la tratamentul asta.

Ei bine...Efectul la bazin a intrecut orice asteptari! O ora intreaga nu am dat ochelarii jos si nu au facut nici macar o dunga de abur! Nici macar cind au fost nou-nouti nu s-au comportat atit de bine.

OK. Prin urmare, este importanta buna curatare a ochelarilor cu apa si sapun dupa fiecare folosire (unii zic numai cu clatire in apa, dar nu este suficient. Si eu i-am clatit de fiecare data si tot au facut pelicula) apoi ungerea cu un strop de baby shampoo. Cred ca de fapt o spalare direct cu baby shampoo asa cum am gasit recomandat pe un alt site asigura atit inlaturarea reziduurilor, cit si efectul anti-aburire. Incerc sa fac asa pentru data viitoare.

Am de gind sa caut un spray dedicat oricum, dar se pare ca pot gasi numai online. Pe aici prin jur nu are pe nicaieri, nici macar la Hervis. Dar oricum, (la figurat) nu stau in apa :)

Pina una alta, baby shampoo rulz! :))


9 comentarii:

  1. multam de hint, dau o bere.
    staropramen de real ar merge?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Cum sa nu mearga, chiar sint curios cum se prezinta...
    Apropo, pentru inotul Clarei de azi i-am preparat si ei ochelarii in acelasi fel. Sa vad cum i se vor parea. Gura copiilor adevar graieste, nu? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Caut si eu de mult timp o solutie la aburirea ochelarilor pentru inot. Nu am inteles daca, dupa ce spalati ochelarii cu sampon babby, ii si clatiti sau ii lasati sa se usuce cu samponul pe ei. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, daca nu revin cu raspunsul prea tirziu :) Eu torn cite o picatura pe fiecare lentila, intind usor cu virful degetului si las asa sa se usuce. Citeodata fac o clatire usoara, scurta dar in nici unul din cazuri nu sterg, ci las sa se usuce natural. Dupa aproape 3 ani inca folosesc metoda, la aceeasi pereche de ochelari de inot, si inca functioneaza multumitor :) Din pacate, altele sint problemele acum (zgirieturi etc) asa ca se cer totusi unii noi

      Ștergere
    2. Multumesc! Raspunsul e general valabil indiferent de perioada :). Am incercat intre timp cu un alt tip de sampon lichid dar parca era prea unsuros.

      Ștergere
  4. Salut. La instructiunile de utilizare scrie ca nu este recomandat sa atingi lentilele in interior deoarece e posibil sa lasi urme permanente. Ochelarii ii speli doar in exterior cu sampon sau pui si in interior si apoi clatesti?

    Multumesc,
    Silviu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Silviu,

      In principiu eu am aplicat metoda cu samponul atunci cind protectia interioara s-a dus naibii...nu ca ar fi tinut cine stie cit... Eu pun citeva picaturi de sampon pe fata interioara si le intind usor cu buricul degetelor, sau poti pune o cantitate mai mare si clatesti cu apa, fara sa mai atingi. Ochelarii mei, care acum au mai mult de 3 ani, inca tin lejer o ora cu tratamentul asta.

      Ștergere
  5. Dar ar merge si cu un alt sampon ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scuze ca raspund asa tarziu, cred ca am rata notificarea pe email :) In fine, pentru oricine mai citeste - merge orice sampon, am folosit balsam, gel de dus, ce am avut la indemana. Cele de copii banuiesc ca sunt recomandate pentru ca nu provoaca usturimi ochilor. Dar repet, aceasta metoda am aplicat-o atunci cand ochelarii mei nu mai aveau pic de protectie si se abureau la fiecare 30 de secunde. I-am mai putut folosi inca multa vreme in acest fel. Alternativa era sa ii arunc.

      Ștergere