miercuri, 22 iunie 2016

Pericolul de la tine de acasă

Dacă crezi ca e mai primejdios pe stradă decât în casă, zic doar atât -  gândește-te încă o dată.
Voi enumera în continuare principalele pericole (în primul rând la adresa copiilor) din propriul apartament, impreună cu unele metode de evitare a acestora:

1.     Alunecarea pe gresia umedă. Se poate întâmpla la baie, dar la fel de bine la bucătărie sau pe hol. În cazul fericit, se lasă cu picioare sau mâini rupte, dar din păcate, s-au înregistrat foarte multe decese. Grijă mare mai ales la copii sau persoane vârstnice.
Cum evităm – în primul râand, cu atenție. Dacă am spălat pe jos, așteptăm să se usuce înainte de a ne face de treabă. Dacă e umezeală la baie sau bucătărie, ștergem și așteptăm să se usuce. Le interzicem copiilor să iasă din camere câteva minute până e totul în regulă.

2.   Electrocutarea datorată folosirii incorecte a rețelei electrice, sau datorită modului defectuos de întreținere a acesteia.
Cum evităm – în primul rând, aici trebuie spus că se recomandă evaluarea acesteia de către un electrician autorizat, pentru a aprecia dimensionarea (cabluri, siguranțe etc) și modul corect de instalare. Ce puteți face:
·         -   prizele să fie bine fixate în perete. De recomandat sa fie prize ceramice, sunt mai sigure în ceea ce privește posibilitatea de a lua foc în urma unui scurtcircuit.
·         -   Toate orificiile nefolosite să fie blocate cu papuci dedicați (se găsesc în comerț, foarte ieftini și eficace)
·        -    Prelungitoarele să aibă protecții copii
·        -   Să scoateți corect un ștecher din priză (se trage de ștecher, nu de cablu)
·        -   Nu lăsați sub nicio formă copiii în preajma instalațiilor electrice
·         -   Eventual, achiziționați siguranțe diferențiale.

3.     Arderea/opărirea. Pericolul este foarte mare în primul rând pentru copii. Nu le dați voie să aibăa acces în zona aragazului. Supravegheați cu cea mai mare atenție recipientele aflate pe foc și asigurați-vă că nu se pot răsturna accidental.

4.      Asfixierea datorată fumului și/sau gazelor.
Cum evităm
·        -    Instalați senzori de protecție gaze (e obligatoriu prin lege)
·         -   Asigurați-vă că ușa de la intrare are posibilitatea de a fi deschisă din interior FĂRĂ CHEIE. Altfel, atunci când aveți nevoie să ieșiți de urgență, va fi dificil să introduceți cheia – pierdeți secunde prețioase. De asemenea, cu atât mai dificil va fi pentru un copil.
·         -   Efectuați exerciții de evacuare (da, exact ca la serviciu) cu copiii, astfel încât să nu intre în panică și să poată părăsi rapid apartamentul.

Deși nu este chiar foarte ieftin, recomand cu căldură maximă achiziționarea pentru copiii sub 12 ani a unui ceas cu GSM si GPS prin care puteți lua legătura cu aceștia în situații de urgență.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu