miercuri, 21 august 2013

Nu, eu nu sustin economia romaneasca

Ca de fiecare data cind se deschde un market Lidl, apar in presa/forumuri voci ce depling soarta produselor romanesti si cer imperios sa le cumparam pe acestea, "sa sustinem economia romaneasca" si sa boicotam produsele straine de la (de ex.) Lidl.
 
Mda... Sa o luam incet:
Produsul romanesc este creat tot de o firma particulara, ce are logistica, infrastructura, angajati etc. Tinind cont ca angajatii din RO sint platiti (mult mai) prost decit cei din Germania, ca cheltuielile cu transportul sint (mult mai) mici ca sa ajunga de la Bucuresti la Galati decit din Munchen, si ca in general, cam toate sint la costuri mai mici,  ma intreb atunci de ce citeodata malaiul/ciocolata/ciorapii/berea made in Germany sint mai ieftine decit cele made in Ro.
 
Si tragind propriile mele concluzii, deduc ca nu imi baga nimeni bani in buzunar sa subventionez eu personal produsele romanesti in dauna celor mai bune si mai ieftine din afara.
 
Si voi avea unele mustrari de constiinta numai atunci cind toti mesterii vor da gauri cu ElectroArges in loc de Bosch.
 

2 comentarii:

  1. Sa-ti mai zic ca am cumparat cartofi din Auchan, made in Australia!!, mai ieftini decat in piata, adusi din zona Targovistei?!.. Daca ai un glob si te uiti fix la tarisoara ta, nu prea vezi de unde vin 'tofeii mei din Auchan... :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta chiar ca e tare... probabil au facut tunel prin centrul pamintului ca in Total Recall si ii arunca pe acolo....

      Ștergere