marți, 8 ianuarie 2013

Antenutza zilei - povestea Imperiului Britanic

Pe un post TV educational (Viasat History parca) un nene intreaba cu patetism: Cum a fost posibil ca un popor atit de mic (cel englez adica) sa construiasca un imperiu atit de mare?
 
Raspunsul real, desi evident, pare-se ca nu figureaza pe lista de motive pe care tine sa le insire in emisiune.
Acesta este... femeia britanica!
 
Daca va mirati cum asa, va spun din nou ca este clar ca lumina zilei. Pai, incercati sa vi-l imaginati, de exemplu, pe fermierul John care vine de la cimp si o vede acasa pe consoarta, Edith. Si cind baga de seama a nu stiu cita oara ca parca este el in oglinda, poate doar cu barba ceva mai scurta , normal ca la un moment dat pune mina pe ceva si ori porneste la rascoala, ori la razboi, numai sa aiba motiv sa o taie de acasa. Marii regi au profitat de aceasta pornire (atit de usor de inteles si pentru ei, ca nici printesele lor nu dadeau pe-afara de frumusete, dovada atitea tablouri demonstrative pe care si vopseaua refuza sa se invecheasca) si au zis ca e rost de pretext sa se furiseze si ei. "Ma duc mama pina la colt sa iau piine... cum care colt? India colt cu Burma, mama! Promit ca ma intorc repede... Cel mult in 5 ani!"
 
Dupa care, inainte de batalia cu dusmanul, le-au zis intelegator baietilor:
"Uite ce e, flacai... Daca nu cistigam, ne intoarcem acasa. Daca ii batem insa, ne invirtim de stat pe aici o vreme, dupa aia poate mai dam de altii si spunem ca ne-au provocat si tot asa... O lungim si noi cit se poate".
Dupa asa un discurs motivational, e de inteles acum pentru toata lumea cum a luat nastere un imperiu atit de vast.
 
Bine-bine, veti spune, dar daca ne gindim la alte imperii, cum a fost cel spaniol, acolo cum mai e povestea? Ca orice s-ar spune, spanioloaicele numai urite nu sint... Iar de focoase, oho! sau mai bine zis, ole!
 
Ei, aici e intr-adevar alta istorie... Sa facem asadar din nou un execitiu de imaginatie, desi cercetatorii britanici pretind ca se bazeaza pe fapte reale:

Vine saracul Jorge de la una mica, unde s-a simtit si el bine cu amicii... Cind ajunge acasa, sa isi reverse dragostea asupra preaiubitei sale jumatati, iata cum sare Carmencita:" Unde ai umblat? Magarule! Iar ai stat toata ziua in circiuma?? Sau te pomenesti ca ai fost pe la Lolita aia care umbla cu fusta scurta? Lasa ca va stiu eu! Nu stiti sa faceti nimic decit sa va hliziti! Cind repari sopronul, puturosule, ca se tin sipcile numai in balegar?"
 
Ei, saracul Jorge... Azi asa, miine iar asa, tot a fost lucrat la psihic, pina cind intr-o zi a rabufnit:
" Gata! pina aici! Nu poti sa ma bati asa la cap tot timpul! Am si eu nevoie de spatiul meu personal!"
 
Si uite asa si-au creat spaniolii spatiul lor personal...
Pentru cine nu stie, acesta poarta astazi numele de Atlantic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu