miercuri, 4 mai 2011

Familia, patria cea mica

Sa ne gindim putin... care este factorul stabilizator pentru casnicia romaneasca? Statul, asa cum spune ofiterul starii civile? Amorul, cum pretind poetii?

Un baiat, sa zicem Dorel, se indragosteste de o fata, sa zicem Florica. I s-au aprins lui calciiele cind a vazut-o cu buricu' gol si oleaca de suncute peste pantalonii cazuti in vine. Si ea l-a placut pe el... gelat, ochelari de soare... trening alb... Asa ca se hotarasc sa se casatoreasca. De aici, vom evalua cele mai probabile 2 variante:

Varianta 1. Se muta impreuna la ai lui/ai ei. Ea umbla tot cu buricul gol dar suncutele sint sunci pe doua rinduri, nu se mai machiaza, aranjeaza, parfumeaza ca atunci cind il vrajea pe Dorel. El nu se mai barbiereste, isi schimba hainele la saptamina, bea cu baietii si fluiera dupa gagici pe strada. Basca a facut si el burta. Ea nu gateste, el nu repara. Ai lui/ai ei comenteaza ca ea/el i-a luat odorul si isi bate joc de el saracutul. Dupa un an jumate, nu se mai suporta unul pe altul. Merg la notar si cu noua lege, dupa 30 de zile isi vede fiecare, mutual, de viata lui.

Varianta 2. Se duc la banca si fac credit pentru casa. Dupa un an jumate, si-ar da un sut in c.. unul altuia, dar.... daaaar... au credit pentru casa, pe 25 de ani. Ce sa faca, ce sa faca? de cedat contractul... nu-l ia nimeni, sa vada cu banca... ii jupoaie de vii, si apoi la banii lor... sa se casatoreasca cu altcineva si sa o ia de la capat cu creditul pentru casa? Ia, parca suncile alea nu-s chiar asa de groase, iar daca mai fluiera si el dupa fete... e barbat, nu? Adio, dar ramin cu tine, draga barbatele, draga nevasta, timp de 25 de ani numai Cel de Sus ne va desparti.

Si atunci, nu-i asa? concluzia se impune: bancile, dragele de ele, sint cele care tin pe picioare casnicia la romani. Sa le recunoastem meritul si sa le inchinam un gind bun. Singurul.

5 comentarii:

  1. Io trag nadejede ca mai exista si romani fericiti :) Dar, in majoritatea cazurilor, teama de a nu imparti mobila de bucatarie la 2 e mai mare decat dorinta de a fi fericit :(
    Ete d'aia nu ma marit io si ma prezint la banca singurica. Macar stiu de la inceput cat e rata neimpartita la 2 :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai am fix douăj'de minute până la masă. Dat fiind că mi-e foame și tanti Maia e cea care se ocupă de preparatul cinei o să-mi temperez comentariul.
    P.S. 1: mama lui de stat! mama lor de bănci!(altminteri, un subiect super-serios!)
    P.S. 2: Ancuță, mai prin toamnă, eu și Maia vom avea vreo 32 de ani de conviețuire.
    Crede-mă, nu-i dracu chiar așa de negru!

    RăspundețiȘtergere
  3. @bubumaia, multi inainte!!
    @Ancuta... Da, exista si romani fericiti. Aceia care isi dau seama ca sint lucruri mai importante in viata decit banii, masina, serviciul si stiu sa se bucure de ce au:familie, prieteni, sanatate, optimism. Eu sint mai fericit pe bicicleta in Dobrogea cu gasca de prieteni sau in cort pe malul marii la Vadu, decit am fost la Paris, singur. De exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  4. @bubumaia: Multi ani fericiti inainte :)
    @Catalin: pe romanii despre care vorbesti tu, i-as numi norocosi, in primul rand si apoi fericiti :-) trebuie sa fii un pic norocos sa ai in preajma ta persoana minunata care sa te faca sa zambesti dimineata in cort pe malul marii si niste prieteni pe care sa te bazezi. Din nefericire, unii nu au fost atat de norocosi incat sa gaseasca asa ceva si, decat sa traiasca intr-un compromis doar ca sa nu fie singuri sau sa nu ajunga sa imparta rata la casa, prefera sa mearga la Paris singuri si sa spere ca, la un moment dat, vor gasi omul acela minunat :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie să reintru ca să vă mulțumesc pentru urări și pentru gândul bun.
    Deie-vă Domnul bucurii, zile senine și nopți frumoase!

    RăspundețiȘtergere