sâmbătă, 30 aprilie 2011

Film rus: The Brest Fortress

Spuneam ca am primit de la un prieten, pe mail, mai multe linkuri de pe youtube cu filme rusesti subtitrate in romana. Asa ca intr-o seara ne-am asezat comod in fata monitorului LED de 23 de inch si am dat click pe primul dintre linkuri.


The Brest Fortress, productie 2010, prezinta (in viziunea ruseasca, bineinteles) primul asalt german asupra Uniunii Sovietice prin atacul fortaretei Brest, aflata la granita estica a Rusiei. Povestea este spusa de catre unul dintre supravietuitori, la acea vreme un copil de trupa dintr-un regiment incartiruit in Brest.


Filmul are o capacitate deosebita de a te absorbi in actiune inca din primele minute, de a surprinde trairile personajelor: relaxarea unei zile de duminica (fanfara, tineri dansind fara grija, baietelul cu ochii dupa Anja); panica si dezorientarea in mijlocul bombardamentului si al gloantelor inamice; disperarea parintelui care si-a ratacit copilul fara a sti daca se mai afla sau nu in viata; determinarea de a lupta stiind ca nu exista nici o sansa de izbinda.


As putea observa citeva paralele cu Pearl Harbor: viata linistita de zi cu zi crezind ca dusmanul e departe, atacul neasteptat, eforturile supraomenesti de a organiza o rezistenta impotriva inamicului, patriotismul si eroismul personajelor...


Dincolo de oarescare inadvertente istorice (am citit apoi mai multe despre faptele reale) The Brest Fortress ramine unul din cele mai bune filme de razboi vazute de mine, unul dintre cele mai bune filme rusesti si, mai ales, filmul cu care am restabilit contactul cu cinematografia rusa dupa mai bine de 20 de ani.


Trailer


Movie (cc si selectati Romana pentru subtitrare)


LE: Funny comment: "i though there were gonna be titts in this movie" :))
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu